Leder du efter en behagelig klædedragt, som er i overensstemmelse med Koranen og samtidig tilpasset det danske klima? Så bør du tage et kig på vores sortiment af jilbābs.

 

Hvad er en jilbāb?

Ordet ’jilbāb’ er arabisk, og er betegnelsen for en lang, løs yderbeklædning, som bæres af både mænd og kvinder. Forskellen mellem jilbāb og abaya, som er det generelle navn for en lang, løs klædedragt, er ikke særlig entydig, da begge kan antage mange former. Dog er en jilbāb normalt kendetegnet ved at være lukket foran, mens abayas har en tendens til at være åbne, med mulighed for at kunne trækkes sammen. I Koranen er jilbāb nævnt i flertalsformen jalabib, i vers 33:59 (Surah Al-Ahzab). En populær oversættelse af Yusuf Ali lyder således: ”Yā ’ay-yuha n-Nabiy-yu qul li’azwājika wabanātika wa nisā’i l-mu’minīna yudnīna ‘alayhin-na min jalābībihin-na; dhālika adnā an yu’rafna falā yu’dhayn. Wakāna l-lāhu Ghafūra(n) r-Rahīmā(n) O Profet! Sig til dine hustruer og døtre og de troende kvinder, at de skal kaste deres [jalabib] (Jilbābs) over deres personer (når de er i udlandet): Det er bedst, at de skal kendes (som sådan) og ikke forulempes. Og Allah er ofte tilgivende, mest barmhjertig.”

 

Hvad er forskelen på hijab og jilbāb?

Forskellen mellem en hijab og jilbāb er primært, at udtrykket ”hijab” almindeligvis beskriver et tørklæde – altså en hovedbeklædning – mens udtrykket ”jilbāb” refererer til en beklædningsgenstand, der bæres for at dække en kvindes krop. Hijab og jilbāb design kan variere betydeligt i henhold til kulturelle standarder samt smag og præferencer hos de kvinder, der bærer dem. Både hijabs og jilbābs bæres i overensstemmelse med islamiske standarder. Det er værd at bemærke, at i Indonesien er et tørklæde kendt som en jilbāb, selvom dette ikke er en almindelig brug af ordet i andre lande.

 

Hvordan ser en jilbāb ud?

Der kan som nævnt være stor forskel på udformningen af en jilbāb. I nogle tilfælde kan en jilbāb være gulvlang, selvom nogle kvinder måske foretrækker at bære et kortere tøj. En jilbāb er typisk lavet af kraftigt stof og er samtidig løstsiddende, således at den skjuler de kvindelige former. Mange jilbābs ligner enten lange frakker, kjortler eller skjortekjoler, mens andre ligner kaftaner. I modsætning til en burqa eller chador dækker en jilbāb ikke hals og hoved, hvilket betyder, at bæreren skal iføre sig et separat tørklæde, for eksempel en hijab eller en khimar.

Du kan bestille din jilbab eller hijab fra vores hjemmeside. 

29. december, 2022 — Djamilla Umm Meena