Som muslimsk kvinde med et ønske om at følge Koranens forskrifter og den muslimske tradition, har du behov for den rette beklædning. Klædedragten er essentiel for det signal, du sender til omverdenen om dit religiøse og kulturelle tilhørsforhold. Med smukke, løstsiddende gevandter og den rette hovedbeklædning er du på alle måder klædt på til en tilværelse som rettroende muslim. Og sørger du for at vælge tøj i bedste kvalitet, er du ydermere sikret den bedst mulige komfort. Her i butikken finder du et stort og varieret udvalg af muslimsk beklædning til kvinder. Du kan gå på opdagelse i en verden af jilbabs, sjaler, abayas og selvfølgelig hijabs i lækre materialer og flotte farver – og til aldeles rimelige priser.

 

Hvad er en hijab?

Ordet ”hijab”refererer hijab – på arabisk: حجاب – refererer generelt til hovedbeklædning båret af muslimske kvinder, altså et muslimsk tørklæde. Mange muslimer mener, at det at bære en hijab eller en lignende form for hovedbeklædning, er obligatorisk for enhver kvindelig muslim. Mens sådanne hovedbeklædninger kan komme i mange former, refererer hijab ofte specifikt til det muslimske tørklæde, der dækker håret og halsen men efterlader hele ansigtet synligt.

 

Historien bag den muslimske hijab

Udtrykket ḥijāb blev oprindeligt brugt til at betegne en slags adskillelse i form af et forhæng. I flere af Koranens vers refererer udtrykket hijab til det gardin, som adskiller Muhammeds hovedhus – og dermed hans mandlige besøgende – fra hans hustruers boliger. På samme måde benyttes et muslimsk tørklæde som en måde at adskille kvinder fra mænd i den offentlige sfære. I følge Koranen opfordres muslimske kvinder såvel som mænd til at klæde sig beskedent og anstændigt. Verset 24:31 foreskriver kvinder at tildække deres ”smykker” og ikke vise dem til fremmede uden for familien. Til dette formål anvender de fleste muslimske kvinder den dag i dag hijab.

 

Hvornår skal man bære hijab?

Selv om der ikke er noget formelt krav om at bære hijab, er dette muslimske tørklæde en vigtig del af den muslimske kultur. Mange piger vælger derfor selv at iføre sig hijab, når de kommer i puberteten og gerne vil efterleve Koranens bud. Nogle piger vælger at benytte chador – et løst hovedtørklæde, som dækker hår og hals, men som ikke er monteret på samme måde som en hijab. Og i Afghanistan er det normalt at iføre sig en burqa – altså en heldragt, som også dækker ansigtet, når man som kvinde bevæger sig uden for hjemmets fire vægge.

 

Hvordan sætter man en hijab?

Hvis du ønsker, at din hijab skal sidde helt perfekt, kan det være nødvendigt at anvende nåle. Du bør vælge en hijab i stof, der kan holde til montering med nåle, hvis du ønsker en helt stramtsiddende montering. Alternativt kan du benytte særlige magneter, hvis din hijab er lavet af et letvægts stof som for eksempel chiffon eller georgette. Har du svært ved at holde styr på dit lange, glatte hår under din hijab, kan du anskaffe en såkaldt undercap. Så kan du nemmere drapere din hijab. Med en undercap kan du samtidig sikre, at din hijab bliver siddende hvor den skal – og at dit hår ikke slipper fri. Hvis du har brug for hurtigt at kunne smutte i din hijab – for eksempel efter svømning eller anden idræt – kan du vælge at have en Khimar med i tasken. En Khimar er en slags ”instant hijab”, som hurtigt kan smuttes ned over hovedet, og ikke skal monteres med nåle. En nem og hurtig hverdagsløsning når du ikke har tid til at gøre dig umage med at sætte din hijab. Her hos Hidayah finder du et stort udvalg af hijabs, hijab-sæt, Khimars og andre former for muslimske tørklæder – alle udført i stof af top kvalitet og lækre designs!
21. januar, 2023 — Djamilla Umm Meena